Despre trupă


Trupa de teatru francofon Assentiment a apărut dintr-o necesitate provocatoare: motivația pentru însușirea limbii franceze, în concurența flagrantă cu extinderea limbii engleze. Începutul este patetic și conține datele unei longevități pozitive. În 1996 încep repetițiile pentru Le Petit Prince, după Antoine de Saint-Exupéry. Toamna respectivă înseamnă prima participare la festivalul de la Arad, pentru ca în 1997 trupa să se deplaseze la Istanbul, dar și la Ploiești. În 1998 animatorii trupei (prof. Alexandru Jurcan și prof. Doru Ioan Rus) au creat o pepinieră de interpreți prin trupa Mini-Assentiment, care a prezentat Contes Merveilleux. Mai apoi a fost festivalul de la Poznan. În 1999 trupa s-a deplasat la Pécs cu Accent Grave, după opera lui J. Prévert. La Arad a fost pusă în scenă Fables după La Fontaine. Tot în 1999 s-a realizat o deplasare în Germania la Brackenheim.
            În anul 2000 trupa de teatru a participat la festivalul de la Ploiești, dar și la Viena și Arad. Următoarele premiere au fost: Tournage Désespéré de Alexandru Jurcan, Monsieur Goe după I. L. Caragiale, L’Année Terrible după Victor Hugo, Nouvelles Orientales după M. Yourcenar, Les trois Mousquetaires, Délire à Douze după Eugène Ionesco, Délire à Seize, Petites histoires du Soir după Dino Buzzati, La mer écrite după Duras, À la mystérieuse după Desnos.
            Au urmat festivaluri la Napoli (2001), Brno (2002), Ankara (2002), Roche-Sur-Yon (2003), Gant (2004), Huesca- Spania (2005), Sorrento (2009), Bretagne (2010), Brno (2010), etc.
            Se înțelege că trupa de teatru a dat o serie de spectacole la Huedin, Cluj-Napoca, Dej, Arad, Câmpia Turzii, Sighișoara, Reghin, etc. Premiile și trofeele obținute la numeroasele festivaluri sunt expuse în cabinetul de franceză al liceului.
            Elevii din clasele terminale își întrerup activitatea, iar trupa se reînnoiește cu fiecare generație. Pentru foarte mulți dintre ei, activitatea teatrală a însemnat perioada cea mai fecundă a adolescenței. Teatrul francofon înseamnă cultură, comunicare, contacte.